O Crnoj Gori

Crna Gora je mala ali nevjerovatna zemlja. Iako je malena, sa 14000km2 površine i sa manje od 690 000 stanovnika, teško je ukratko predstaviti i opisati Crnu Goru. Jedan od razloga za to je burna istorija ove zemlje, koja je oduvjek privlačila mnoge osvajače zbog svoje specifične geografske lokacije, i svi su oni ostavili tragove koji su je učinjeli zemljom sa tako bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem, i sa multietničkim i multikonfesionalnim društvom.

Sa druge strane, još jedna bitna karakteristika Crne Gore je svakako njena jedinstvena, netaknuta, čista, raznovrsna priroda koja je čini posebnom i drugačijom od ostalih. Ta divlja ljepota predstavlja i glavno blago Crne Gore. Na njenoj maloj površini susreću se veličanstvena obala koja će Vas ostaviti bez daha, i planine koje svojom ljepotom i veličinom osvajaju Vašu pažnju.

Iliri, Grci, Rimljani, Venecijanci , Turci i mnogi drugi narodi željeli su da osvoje Crnu Goru, i svi oni su za sobom ostavili tragove koji se mogu vidjeti i dan danas. Mnogi pjesnici i pisci Crnu Goru su opisivali sa najljepšim stihovima i riječima.

Danas, Crna Gora je sve više prepoznata kao turistička destinacija, sa raznovrsnim i atraktivnim ponudama koje mogu zadovoljiti i turiste sa najvišim očekivanjima. Crna Gora nudi mnoge mogućnosti turistima; mogu ostati na primorju i posjetiti mnoge plaže koje su rasprostranjene od Ulcinja (Ada, i ušće rijeke Bojane), do Herceg Novog (na granici sa Hrvatskom), i za kratko vrijeme posjetiti sjever Crne Gore i uživati u planinama i brojnim jezerima.

Crnogorska biserno čista, i dobro očuvana obala je rasprostranjena na dužini od 290km i ima preko 70 plaža. Ova veličanstvena obala obuhvata Ulcinj, drevni grad pun raznovrsnosti; Bar, predstavlja glavnu luku i grad pomoraca i turista; Budva: prestonica turizma u Crnoj Gori stalno se razvija i sve više podsjeća na Nicu, Monako, Sen Trope i druge metropole turizma. Tivat Vas dočekuje na ulazu u Bokokotorski zaliv, poznat i kao najljepši zaliv Evrope koji krije mnoga manja naselja sa dugom i značajnom istorijom. U centru zaliva nalazi se Kotor, grad sa čuvenom istorijom koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Preko Risna koji je poznat po svojim drevnim mozaicima, dolazimo do šarmantnog Herceg Novog koji će vas zavesti svojim mirisima i bojama. Svi primorski gradovi u Crnoj Gori imaju mnoge istorijske priče i nude mnogo više od uobičajenog odmora na plaži sa svojim bogatim kulturnim i istorisjkim nasleđem.

Centralni region je veoma interesantan iz više razloga, kao što su: Podgorica, glavni grad republike, blizina Skadarskog jezera i Rijeke Crnojevića, i naravno Cetinje: prestonica stare i nove Crne Gore, grad koji je centar religije i kulture još iz davnih vremena dinastije Petrović Njegoš, nad kojim stražari planina Lovćen sa prelijepim pogledom na Bokokotorski zaliv.

Sjever Crne Gore nije ništa manje impresivan. Masivi Durmitora, Prokletija i Žabljaka nudi odlične uslove za ekstremne sportove tokom zime, i takođe sjajne uslove za aktivni ljetni turizam sa raznim aktivnostima. Tara, Crno jezero, i Nacionalni park Biogradska gora predstavljaju samo dio netaknutih prirodnih bogatstava sjevera.

Divlja ljepota Vam otkriva sve svoje vrijednosti u srcu Evrope , u Crnoj Gori. Posjetite Crnu Goru, posjetite zemlju koja će Vas oduševiti i vezati za sebe.